Składniki na ok. 15 sztuk
Składniki:Papier ryżowy ok. 15 sztuk
Makaron ryżowy 100 g
1/2 papryki
1 awokado
1 średni ogórek gruntowy
1 średnia marchewka
Szczypiorek
Tofu (opcjonalnie)
Sałata - kilka liści
Przepis:
Warzywa obieramy i myjemy. Ogórka, marchew, awokado i paprykę kroimy w cienkie paski. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Papier ryżowy moczymy w zimnej wodzie i kładziemy na osobnym talerzu. Następnie nakładamy odrobinę makaronu ryżowego, sałaty, ogórka, marchewki, papryki i awokado. Powtarzamy aż do wyczerpania przygotowanych składników. Do spring rollsów dodajemy opcjonalnie smażone tofu i szczypiorek. Zawijamy całość w ciasny rulon. Spring rollsy możemy podawać z sosem słodko-kwaśnym lub sosem sojowym.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam :) Pięknie się prezentują i z sosem orzechowym bym je wszamała :D
OdpowiedzUsuńo tak! sos orzechowy pasowałby idealnie :)
Usuńdo zabrania na wynos idealne! :)
OdpowiedzUsuńw sam raz do pracy!
UsuńSmaczne, lekkie danie :)
OdpowiedzUsuń