niedziela, 2 lipca 2017

WEGAŃSKIE PIEGUSKI

Przepis na ok. 16 ciasteczek


Ostatnio miałam ochotę na stare dobre pieguski, ale w wersji wegańskiej i bardziej amerykańskiej - duże ciasteczka, chrupiące z wierzchu i pełne czekoladowych kawałków, które rozpuszczają się w ustach... Idealne jako dodatek do kawy lub herbaty. 
Jeśli macie podobną zachciankę, zapraszam do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki:
125 g oleju kokosowego*
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g cukru trzcinowego
60 g mleka sojowego*
70 g gorzkiej czekolady*
1 łyżka nasion kakaowca (opcjonalnie)

*Psst! Jeśli nie chcecie żeby ciasteczka były wegańskie, zamieńcie olej kokosowy na masło, mleko sojowe na zwykłe i jeśli chcecie, możecie również użyć mlecznej czekolady.



Przepis:
W misce mieszamy za pomocą łyżki olej kokosowy wraz cukrem aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Do masy wsypujemy mąkę wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy ziarna kakaowca i pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę, które delikatnie łączymy z ciastem.
Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki układamy na papierze do pieczenia, lekko je spłaszczając.
Ciasto rozrośnie się podczas pieczenia, więc warto pozostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy ciastkami. 
Ciastka pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 10 minut. 
Po tym czasie, ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy je na blaszce do całkowitego ostygnięcia (ok. 20 minut).







SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Sa boskie! Uwielbiam pieguski :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To i ja wyciagamrączki po takie ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ukradłabym kilka takich ciasteczek ;-), pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyglądają te pieguski, w dodatku są wegańskie - mało spotykane i takie mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne! Zapisuję przepis - wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń