poniedziałek, 17 lipca 2017

STRIPSY Z TOFU

Przepis na ok. 8 stripsów




Składniki:
200 g tofu
5 łyżek aquafaby
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
4 łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
Oliwa z oliwek do smażenia



Przepis:
Tofu odsączamy z zalewy, przykrywamy ręcznikami papierowymi, kładziemy na talerzu i przyciskamy z wierzchu czymś ciężkim. Po ok. 30 minutach tofu powinno być porządnie odciśnięte. Następnie kroimy tofu na pół i w paski. Umieszczamy tofu w misce i polewamy sosem sojowym. Po 15 minutach obracamy tofu na drugą stronę i pozostawiamy na kolejne 15 minut tak, aby większość sosu sojowego zostało wchłonięte.


Po tym czasie paski tofu obtaczamy w mące, następnie moczymy w aquafabie i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane stripsy smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kładziemy stripsy na ręcznikach papierowych i odsączamy je z ewentualnego nadmiaru oliwy.




SMACZNEGO!


12 komentarzy:

  1. No i kto powiedział, że przekąski nie mogą być zdrowe? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurde, ale genialne! Oj zjadłabym :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie. Ale smażone jedzenie jest niezdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie, nie miałam jeszcze okazji próbować - najwyższy czas to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie pomyślałam o stripsach z tofu, fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak się uwielbia tofu to stripsy z tofu chyba też przypadną do gustu, co? :) Chętnie bym takie zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! Marta spróbuj je zrobić - naprawdę warto :)

      Usuń
  7. Kocham ten przepis, na pewno będę tu wpadać częściej :-)
    W wolnej chwili możesz zaglądnąć na mojego bloga kulinarnego justynaax.blogspot.com p.s obserwuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis i wykonanie wydaje się być interesujące. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny przepis. Chętnie wypróbuję, bo jak dotąd tofu w rozmaitych wersjach nie przypadało mi do gustu, ale to wygląda dość zachęcająco. Czy te stripsy można jakoś upiec zamiast smażyć w tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! Sekret tofu to dobrze je zamarynować :) Myślę, że stripsy można upiec (chociaż mogą stracić na chrupkości) i pewnie trzeba byłoby je obrócić w trakcie.

      Usuń
  10. Wymarzona przekąska, wyglądają rewelacyjnie i zapewne tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń