Przepis na ok. 8 stripsów
Składniki:
200 g tofu
5 łyżek aquafaby
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
4 łyżki mąki
5 łyżek bułki tartej
Oliwa z oliwek do smażenia
Przepis:
Tofu odsączamy z zalewy, przykrywamy ręcznikami papierowymi, kładziemy na talerzu i przyciskamy z wierzchu czymś ciężkim. Po ok. 30 minutach tofu powinno być porządnie odciśnięte. Następnie kroimy tofu na pół i w paski. Umieszczamy tofu w misce i polewamy sosem sojowym. Po 15 minutach obracamy tofu na drugą stronę i pozostawiamy na kolejne 15 minut tak, aby większość sosu sojowego zostało wchłonięte.
Po tym czasie paski tofu obtaczamy w mące, następnie moczymy w aquafabie i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane stripsy smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kładziemy stripsy na ręcznikach papierowych i odsączamy je z ewentualnego nadmiaru oliwy.
SMACZNEGO!
No i kto powiedział, że przekąski nie mogą być zdrowe? :)
OdpowiedzUsuńO kurde, ale genialne! Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda bardzo smacznie. Ale smażone jedzenie jest niezdrowe.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, nie miałam jeszcze okazji próbować - najwyższy czas to zmienić!
OdpowiedzUsuńnie pomyślałam o stripsach z tofu, fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńJak się uwielbia tofu to stripsy z tofu chyba też przypadną do gustu, co? :) Chętnie bym takie zrobiła.
OdpowiedzUsuńOczywiście! Marta spróbuj je zrobić - naprawdę warto :)
UsuńKocham ten przepis, na pewno będę tu wpadać częściej :-)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili możesz zaglądnąć na mojego bloga kulinarnego justynaax.blogspot.com p.s obserwuję ;-)
Przepis i wykonanie wydaje się być interesujące. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Chętnie wypróbuję, bo jak dotąd tofu w rozmaitych wersjach nie przypadało mi do gustu, ale to wygląda dość zachęcająco. Czy te stripsy można jakoś upiec zamiast smażyć w tłuszczu?
OdpowiedzUsuńCieszę się! Sekret tofu to dobrze je zamarynować :) Myślę, że stripsy można upiec (chociaż mogą stracić na chrupkości) i pewnie trzeba byłoby je obrócić w trakcie.
UsuńWymarzona przekąska, wyglądają rewelacyjnie i zapewne tak też smakują :)
OdpowiedzUsuń