poniedziałek, 8 sierpnia 2016

CYTRYNOWA TARTA JAGLANA

Przepis na foremkę o średnicy 28 cm.


Przepis na kruchy spód do tarty pochodzi z książki "Pyszne dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi oraz Gosi Wieruszewskiej. Wszystkim gorąco polecam tę pozycję! Jest pełna wspaniałych i smakowitych zdjęć oraz bardzo inspirujących przepisów!



Składniki na spód:
200 g mąki pszennej
125 g masła
25 ml zimnej wody
25 g cukru trzcinowego
1 żółtko
Szczypta soli
Olej kokosowy do smarowania blaszki

Przepis na spód:
Mąkę łączymy z masłem do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Następnie robimy miejsce na środku i dodajemy żółtko, cukier wraz z wodą i szczyptą soli. Całość dokładnie i szybko ugniatamy i formujemy w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Ciasto dziurawimy za pomocą widelca, na wierzch nakładamy papier do pieczenia i nakładamy fasolki lub szklane kulki. Ciasto pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

Składniki na krem:
½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju kokosowego
Sok z 1 cytryny i skórka

Przepis na krem:
Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy posypkę kokosową.




Składniki na kokosową posypkę:
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka oleju kokosowego

Przepis na kokosową posypkę:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy wiórki razem z cukrem. Mieszamy całość do momentu aż wiórki zbrązowieją. Po tym czasie odstawiamy je do ostygnięcia i posypujemy wierzch ciasta posypką. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5 dni.





19 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kremy z kaszy jaglanej, więc ciasto zjadłabym z przyjemnoscią

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł i ekstra zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem z kaszy jaglane zawsze wychodzi pyszny. Taką tartę chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zdjęcia :) Przepis na tartę bardzo kuszący, szczególnie ze od dłuższego czasu nosze sie z upierzeniem tarty cytrynowej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam kaszę jaglaną :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna tarta! Bardzo lubię kremy jaglane:D

    OdpowiedzUsuń
  8. This is so inspiring! I love the post:)

    irenethayer.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Boska! Jaglane wypieki kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. noooo, jak dla mnie, kasza jaglana na słodko jest dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniała, pyszna tarta. i jak się prezentuje - konkursowo :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń