Przepis na foremkę o średnicy 28 cm.
Przepis na kruchy spód do tarty pochodzi z książki "Pyszne dla rodziny i przyjaciół" autorstwa Joanny Drzazgi oraz Gosi Wieruszewskiej. Wszystkim gorąco polecam tę pozycję! Jest pełna wspaniałych i smakowitych zdjęć oraz bardzo inspirujących przepisów!
Składniki
na spód:
200 g mąki pszennej
125 g
masła
25 ml zimnej wody
25 ml zimnej wody
25 g cukru trzcinowego
1
żółtko
Szczypta soli
Olej kokosowy do smarowania blaszki
Szczypta soli
Olej kokosowy do smarowania blaszki
Przepis
na spód:
Mąkę
łączymy z masłem do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Następnie robimy
miejsce na środku i dodajemy żółtko, cukier wraz z wodą i szczyptą soli. Całość dokładnie i szybko ugniatamy i formujemy w
kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto
należy rozwałkować i umieścić w wysmarowanej olejem kokosowym formie do tarty.
Ciasto dziurawimy za pomocą widelca, na wierzch nakładamy papier do pieczenia i
nakładamy fasolki lub szklane kulki. Ciasto pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, zdejmujemy fasolki i papier. Ciasto wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
Składniki na krem:
½ szklanki kaszy jaglanej (suchej)
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju kokosowego
Sok z 1 cytryny i skórka
Przepis na krem:
Kaszę wsypujemy do mleka z dodatkiem oleju kokosowego, soku
i skórki z cytryny. Gotujemy ok. 20 minut do momentu aż kasza wchłonie całe
mleko. Następnie kaszę blendujemy na gładki krem. Jeszcze gorący krem nakładamy
na upieczony spód i pozostawiamy do jego całkowitego ostygnięcia. W tym czasie
przygotujemy posypkę kokosową.
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżka oleju kokosowego
Przepis na kokosową posypkę:
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy wiórki
razem z cukrem. Mieszamy całość do momentu aż wiórki zbrązowieją. Po tym czasie
odstawiamy je do ostygnięcia i posypujemy wierzch ciasta posypką. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez maksymalnie 5
dni.
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na tartę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kremy z kaszy jaglanej, więc ciasto zjadłabym z przyjemnoscią
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i ekstra zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńKrem z kaszy jaglane zawsze wychodzi pyszny. Taką tartę chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) Przepis na tartę bardzo kuszący, szczególnie ze od dłuższego czasu nosze sie z upierzeniem tarty cytrynowej :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam kaszę jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńPycha! zapowiada sie świetnie
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszniutka :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym :D
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta! Bardzo lubię kremy jaglane:D
OdpowiedzUsuńThis is so inspiring! I love the post:)
OdpowiedzUsuńirenethayer.com
Boska! Jaglane wypieki kuszą :)
OdpowiedzUsuńALe spróbowałabym tej tarty :))
OdpowiedzUsuńnoooo, jak dla mnie, kasza jaglana na słodko jest dla mnie <3
OdpowiedzUsuńwow ! super przepis:)
OdpowiedzUsuńwspaniała, pyszna tarta. i jak się prezentuje - konkursowo :) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńWygląda super!
OdpowiedzUsuń