Propozycja na wieczorny deser!
Szybki, sycący, wielowymiarowy i fantastycznie słodki :)
Polecam gorąco!
Składniki na dwie porcje.
Składniki spód:
50 g biszkoptów
2 łyżki czerwonego wina (półsłodkie)
1 łyżeczka kakao
Składniki na solony karmel:
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki wody
4 łyżki śmietanki 30%
Szczypta soli himalajskiej
Pozostałe składniki:
Kilka sztuk bezików
2 łyżki serka mascarpone
Dwie gałki ulubionych lodów (u mnie Peanut butter z Lidla)
1 łyżeczka krojonych migdałów
Przepis spód:
Biszkopty kruszymy, dodajemy wino i kakao. Dokładnie
mieszamy do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Rozdzielamy go na pół i
układamy na dnie pojemniczków deserowych.
Przepis na karmel:
Do garnuszka o grubszym dnie wsypujemy cukier, tak aby
równomiernie pokrywał jego dno. Cukier podgrzewamy do momentu aż zbrązowieje.
Następnie dodajemy dwie łyżki wody i dokładnie mieszamy aż nie będziemy
wyczuwali żadnych grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy śmietankę.
Karmel dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Po chwili
gotowania ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy karmel jest już chłodny wlewamy go na nasz biszkoptowy
spód, następnie dodajemy kilka bezików, łyżkę serka mascarpone i gałkę
ulubionych lodów. Wierzch deseru posypujemy krojonymi migdałami. Podajemy od
razu.
ten deser to prawdziwa rozpusta! :)
OdpowiedzUsuńO mamo, zaraz mnie ślina zaleje *o* Cudo!
OdpowiedzUsuńPyszności! Z chęcią zjadłabym taki deserek!:D
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńDeser palce lizać!
OdpowiedzUsuńSolony karmel to moje odkrycie! Uzależnia bardziej niż czekolada! ;)
OdpowiedzUsuńJak z solonym karmelem to zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Z chęcią zjadłabym taki deserek!:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam solony karmel!
OdpowiedzUsuń