Oto kolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam!
Składniki na 2 porcje.
Składniki na 2 porcje.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
Oliwa z oliwek
Suszony rozmaryn, czosnek granulowany, sól morska, świeżo mielony pieprz, inne ulubione przyprawy
Przepis:
Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć ich na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. W miseczce łączymy ulubione przyprawy, dodajemy oliwę z oliwek i nacieramy tym wszystkie ziemniaki, z każdej strony. Tak przygotowane ziemniaczki układamy w naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut.
Pyszności...aż ślinotoku dostałam ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńZiemniaczki z piekarnika, to musiało smakować cudownie!;)
OdpowiedzUsuńPyszne pieczone ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają - jako dodatek do dania zrobią furorę!
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu zamierzam takie zrobić... :) wyglądają super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam <3 :)
OdpowiedzUsuńoch <3 uwielbiam pieczone ziemniaki, do tego dobry, zimny dip <3
OdpowiedzUsuńPrzepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńRobię takie ziemniaczki do obiadu, ale i same w sobie smakują świetnie, np. z dodatkiem sosu czosnkowego :)
OdpowiedzUsuńDobre to takie :)
OdpowiedzUsuńpieczone wg mnie są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuń