piątek, 17 lipca 2015

Pieczone ziemniaczki Hasselback

Oto kolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam!

Składniki na 2 porcje.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
Oliwa z oliwek
Suszony rozmaryn, czosnek granulowany, sól morska, świeżo mielony pieprz, inne ulubione przyprawy
Przepis:
Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć ich na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. W miseczce łączymy ulubione przyprawy, dodajemy oliwę z oliwek i nacieramy tym wszystkie ziemniaki, z każdej strony. Tak przygotowane ziemniaczki układamy w naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut.


12 komentarzy:

  1. Pyszności...aż ślinotoku dostałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczki z piekarnika, to musiało smakować cudownie!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne pieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają - jako dodatek do dania zrobią furorę!

    OdpowiedzUsuń
  5. Od jakiegoś czasu zamierzam takie zrobić... :) wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  6. och <3 uwielbiam pieczone ziemniaki, do tego dobry, zimny dip <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię takie ziemniaczki do obiadu, ale i same w sobie smakują świetnie, np. z dodatkiem sosu czosnkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieczone wg mnie są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń