Składniki na 3 porcje.
Składniki:
2 bataty (ok. 700-800 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.)
Przepis:
Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek.
Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok. 30 minut.
Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych.
Uwielbiam! Bataty smakują trochę ja dynia :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
tradycyjnych frytek nie lubię, ale te batatowe są pycha! :)
OdpowiedzUsuńmniam! :) frytek z batatow jeszcze nie robiłam, póki co wykorzystywałam je inaczej :)
OdpowiedzUsuńWidziałam ostatnio w sklepie bataty i tak się zastanawiałam co mogłabym z nich zrobić, teraz już wiem :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu takie kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione <3 kocham pieczone bataty, najczęściej kroję je w talarki, ale gdy mam natchnienie-robię frytki. Najbardziej lubię z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego :)
OdpowiedzUsuńz takim sosem są najlepsze!!!
UsuńDawno ich nie jadłam, narobiłaś mi smaka na nie :D
OdpowiedzUsuńDziś chcę poogladać jakiś dobry fim - przydały by się takie fryteczki:)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńnooo, to dowaliłaś znowu :D uwielbiam, wszak nie za dużo, ale uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJak chrupią to biorę.
OdpowiedzUsuńz rozmarynem są pyszne! bardzo lubię batatowe frytki :-)
OdpowiedzUsuńPycha! Też takie robię i je bardzo lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam je i gorąco polecam wypróbować wersję z czarnuszką - prawdziwa ekstaza kulinarna :D
OdpowiedzUsuń