czwartek, 21 maja 2015

Duszona młoda kapusta

Składniki na 3 porcje.


Składniki:
1 średnia główka kapusty
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka wody
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Szczypta mielonego kminku
Sól morska, świeżo mielony pieprz

Przepis:
Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem.
Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań głównych.



Idealnie pasuje do schabowego i młodych ziemniaczków :))



15 komentarzy:

  1. Młoda kapustka, mniam! Z młodymi ziemniaczkami i schaboszczakiem-idealny zestaw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tego młode ziemniaczki i jestem szczęśliwa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmniam!... pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. osobiście robię ją rzadko, ale zawsze u teściowej zajadam się do pełna <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała. Jutro taką zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię tak przygotowaną kapuste jako dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie podana i na pewno pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ostatnio uprosiłam mamę, że zrobiła mi młodą kapustkę :) tak tęskniłam za jej smakiem :) A Twoja prezentuje się bardzo apetycznie :) z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam młodą kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno nie jadłam tak przygotowanej kapusty :) Muszę koniecznie ją zrobić w najbliższym (wolnym) czasie :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gotuję bardzo podobnie i bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń