Składniki na 3 porcje.
Składniki:
1 średnia główka kapusty
1/2 pęczka koperku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka wody
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
Szczypta mielonego kminku
Sól morska, świeżo mielony pieprz
Przepis:
Kapustę myjemy i szatkujemy (niezbyt drobno). Na dno garnka dodajemy oliwę z oliwek, poszatkowaną kapustę i zalewamy ją wodą. Na średnim ogniu dusimy kapustę pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojony koperek, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz. Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż cała woda wyparuje. Następnie ściągamy garnek z ognia i pozostawiamy na ok. 5 minut. Po tym czasie łączymy kapustkę z jogurtem.
Podajemy na ciepło lub na zimno jako dodatek do dań głównych.
Idealnie pasuje do schabowego i młodych ziemniaczków :))
Młoda kapustka, mniam! Z młodymi ziemniaczkami i schaboszczakiem-idealny zestaw :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńPrzepysznie wygląda! Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńPyszna :)
OdpowiedzUsuńO mniam uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńDo tego młode ziemniaczki i jestem szczęśliwa :D
OdpowiedzUsuńmmmmniam!... pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńosobiście robię ją rzadko, ale zawsze u teściowej zajadam się do pełna <3
OdpowiedzUsuńWspaniała. Jutro taką zrobię!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię tak przygotowaną kapuste jako dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana i na pewno pyszna!!
OdpowiedzUsuńostatnio uprosiłam mamę, że zrobiła mi młodą kapustkę :) tak tęskniłam za jej smakiem :) A Twoja prezentuje się bardzo apetycznie :) z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam tak przygotowanej kapusty :) Muszę koniecznie ją zrobić w najbliższym (wolnym) czasie :) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńGotuję bardzo podobnie i bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuń