Składniki na 12 sztuk.
Składniki:
Sok z 1 cytryny
2 jajka
110 g masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki maślanki
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
Sok z 1/2 cytryny
Dodatki:
Otarta skórka z 1 cytryny
Przepis:
W misce umieszczamy masło oraz cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy, wbijamy kolejne jajko i ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce.
Lukier: w misce łączymy cukier puder i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy.
Gdy babeczki są wystudzone polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny.
smaczne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają! Gratuluję!
OdpowiedzUsuńJakie śliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuńLubię cytrynowe smaczki.
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pięknie, tak apetycznie że zjadłabym wszystkie !! :)
OdpowiedzUsuńMniam...wyglądaja przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne muffinki. Bardzo lubię cytrynowe wypieki;)
OdpowiedzUsuńKształt muffin jest świetny, nigdzie nie widziała takich foremek.
Karolinko, foremki są z Ikei :)
UsuńJakie świetne! Uwielbiam takie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne babeczki, cytrynowe zawsze chętnie zjem :)
OdpowiedzUsuńświetne do kawki! :0 ja bym jedynie lukier pominęła bo nie lubię.
OdpowiedzUsuńpysznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te Twoje babeczki!
OdpowiedzUsuńCudowne :)
OdpowiedzUsuń