piątek, 15 maja 2015

Babeczki cytrynowe

Składniki na 12 sztuk.

Składniki:
Sok z 1 cytryny
2 jajka
110 g masła
1 szklanka mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki maślanki

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
Sok z 1/2 cytryny

Dodatki:
Otarta skórka z 1 cytryny

Przepis:
W misce umieszczamy masło oraz cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie wbijamy 1 jajko, chwilę miksujemy, wbijamy kolejne jajko i ponownie miksujemy. Przesiane i połączone mąki razem z sodą i proszkiem do pieczenia dodajemy do miski. Wlewamy maślankę, sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Uzyskane ciasto nakładamy do foremek (do 3/4 ich wysokości) i wkładamy babeczki do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy na kratce. 

Lukier: w misce łączymy cukier puder i sok z cytryny, całość dokładnie mieszamy. 

Gdy babeczki są wystudzone polewamy je przygotowanym lukrem i posypujemy odrobiną otartej skórki z cytryny.






16 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają! Gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają tak pięknie, tak apetycznie że zjadłabym wszystkie !! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne muffinki. Bardzo lubię cytrynowe wypieki;)
    Kształt muffin jest świetny, nigdzie nie widziała takich foremek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie świetne! Uwielbiam takie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne babeczki, cytrynowe zawsze chętnie zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne do kawki! :0 ja bym jedynie lukier pominęła bo nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają te Twoje babeczki!

    OdpowiedzUsuń