czwartek, 31 lipca 2014

Tofu smażone w orzechach włoskich


Składniki:
180 g tofu tradycyjnego (naturalne) Polsoja
1 jajko
4 łyżki tartych orzechów włoskich
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przepis:
Tofu odcedzamy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie kroimy tofu w paski o grubości ok. 2 cm (lub większe) i posypujemy solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Kawałki tofu obtaczamy w rozbełtanym jajku i następnie w bułce tartej wymieszanej z tartymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane tofu smażymy na złoty kolor z każdej strony na rozgrzanym oleju. 
Tofu jest po prostu genialne! W zestawie  z młodymi ziemniaczkami i sałatą z jogurtem naturalnym było idealne! :)







14 komentarzy:

  1. No proszę, bardzo smakowicie podane tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie, muszę takie zrobić :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Tofu to dla mnie teren nieznany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj , nie pożałujesz ;) w pewnym dyskoncie na literę "B" jest chyba jeszcze możliwość zakupienia kostki (180 g) tofu naturalnego :)

      Usuń
  4. wygląda bardzo apetycznie, nigdy nie jadłam tofu i jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tofu naturalne trzeba porządnie doprawić, za to tofu wędzone smakuje identycznie jak twaróg wędzony i jest mega pyszne :)

      Usuń
  5. Zapowiada się świetnie! Robiłam tofu w panierce ale nie takiej, bomba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wykorzystanie tofu, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to pięknie wygląda! A musi być i smakowite. :) Ostatnio bardzo się polubiłam z tofu.

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny pomysł na tofu! ta orzechowa skorupka musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rewelacyjnie wygląda:) muszę się skusić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. To tofu je sięz ziemniakami ,jak kotleta?To mnie zaskoczyłaś ,myślałam ,że to dodatek do sałatek i coś tam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń