Wspomnienie z dzieciństwa, a w zasadzie burzliwych zakupów w sklepiku szkolnym... Uwielbiam szyszki i mogłabym je jeść cały czas! :)
Składniki:
160 g ryżu preparowanego
2 łyżeczki masła
Przepis:
W garnuszku rozpuszczamy masło i następnie dodajemy do niego masę kajmakową. Cały czas mieszając, rozpuszczamy składniki aż powstanie jednolita masa. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy ryż. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 2-3 minuty. Następnie formujemy kulki i odstawiamy do zastygnięcia.
pamietam je ;) kiedys sie robiło
OdpowiedzUsuńNie polecam diabetykom indeks glikemiczny napewno powyżej 100
OdpowiedzUsuńtak to już bywa ze słodkościami, nie należą one do najzdrowszych, ale czasami można sobie na nie pozwolić :)
UsuńSuper przepis! Pyycha :D
OdpowiedzUsuńUwielbiałam je :))
OdpowiedzUsuńOj, taaak! Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńOjj ulubione! Smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Pycha!! Prawdziwy smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńO tak! Zdecydowanie smak z dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze kupowałam je w sklepiku szkolnym. Ale kiedy to było :P Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa mi się nie chciały zlepić w smaku były super ale nie mogłam uformować szyszki rozpadało się
OdpowiedzUsuńw takim wypadku trzeba koniecznie zwiększyć ilość masy krówkowej lub zmniejszyć ilość ryżu
Usuń