czwartek, 9 stycznia 2014

Smalec z mięsem

Mój pierwszy smalec :))


Składniki:
0,5 kg słoniny 
200 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula 
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
Przepis: 
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy majeranek i sól wraz z pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-10 minut aż cebulka się zarumieni. Gdy całość chwilę przestygnie, przelewamy smalczyk do miseczek. Pozostawiamy na noc do zastygnięcia.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam taki domowy z prawdziwym chlebkiem i kiszonym ogórkiem mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdy zaczynamy smażyć słoninę należy wlać szklankę wody do tej pokrojonej słoniny......Woda wyparuje a skwarki będą miękkie.....Wypróbowane.....Smacznego....Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń