Mój pierwszy smalec :))
Składniki:
0,5 kg słoniny 200 g mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
Przepis:
Słoninę kroimy w drobną kosteczkę i umieszczamy w garnku na małym ogniu. Topimy słoninę przez ok. 50 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy w rondelku wytopiło się już sporo tłuszczu, a skwarki się zarumieniły, dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i smażymy przez 15-20 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy majeranek i sól wraz z pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-10 minut aż cebulka się zarumieni. Gdy całość chwilę przestygnie, przelewamy smalczyk do miseczek. Pozostawiamy na noc do zastygnięcia.
pierwszy i jaki boski:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki domowy z prawdziwym chlebkiem i kiszonym ogórkiem mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Gdy zaczynamy smażyć słoninę należy wlać szklankę wody do tej pokrojonej słoniny......Woda wyparuje a skwarki będą miękkie.....Wypróbowane.....Smacznego....Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdodanie wody to dobry pomysł :) Pozdrawiam!
Usuń