Składniki:
8 średnich pieczarek4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej
1 woreczek ryżu
2 piersi kurczaka
4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka słonecznika łuskanego
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Przepis:
Ryż oraz soczewicę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy ryż i soczewica się gotuje, piersi kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia (ok. 10 minut). Następnie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i również podsmażamy do zarumienienia (ok. 10 minut). Wszystkie składniki po ich przygotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Wartość odżywcza w 100g produktu (soczewicy czerwonej) | |
Wartość energetyczna | 1440kJ (341kcal) |
Białko | 25,4g |
Tłuszcz
|
3,0g
|
w tym kwasy tłuszcze nasycone | 0,45g |
Węglowodany
|
48,6g
|
w tym cukry
| 1,1g |
Błonnik | 8,9g |
Tiamina (wit. B1) | 1,1 mg (79%)* |
Ryboflawina (wit. B2) | 0,5 mg (31%)* |
Witamina B6 | 0,6 mg (30%)* |
Folacyna | 200 g (100%)* |
Fosfor | 301 mg (38%)* |
Magnez | 71 mg (24%)* |
Żelazo | 5,8 mg (41%)* |
Cynk | 3,3 mg (22%)* |
*% zalecanego dziennego spożycia |
Lubie takie sałatki :) ale w wersji wege
OdpowiedzUsuńsmaczna i prosta mmm pyszna!
OdpowiedzUsuńpycha:D
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie!:) pycha!!
OdpowiedzUsuńale cudowna sałatka:) składniki dobrane odpowiednio! mniam!
OdpowiedzUsuń