środa, 22 stycznia 2014

Sałatka z pieczarkami


Składniki:
8 średnich pieczarek
4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej
1 woreczek ryżu
2 piersi kurczaka
4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki majonezu
1 łyżka słonecznika łuskanego
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Przepis:
Ryż oraz soczewicę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy ryż i soczewica się gotuje, piersi kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia (ok. 10 minut). Następnie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki i również podsmażamy do zarumienienia (ok. 10 minut).  Wszystkie składniki po ich przygotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.





Wartość odżywcza w 100g produktu
(soczewicy czerwonej)
Wartość energetyczna1440kJ (341kcal)
Białko25,4g
Tłuszcz 
3,0g
w tym kwasy tłuszcze nasycone 0,45g
Węglowodany 
48,6g
w tym cukry
1,1g 
Błonnik8,9g
Tiamina (wit. B1)1,1 mg (79%)*
Ryboflawina (wit. B2)0,5 mg (31%)*
Witamina B60,6 mg (30%)*
Folacyna200 g (100%)*
Fosfor301 mg (38%)*
Magnez71 mg (24%)*
Żelazo5,8 mg (41%)*
Cynk3,3 mg (22%)*
*% zalecanego dziennego spożycia

5 komentarzy: