czwartek, 5 grudnia 2013

Kluski śląskie


Składniki na ok. 22 kluski: 
1 kg ziemniaków 
200 g mąki ziemniaczanej 
3 łyżeczki soli 
Przepis: 
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki).





11 komentarzy:

  1. bardzo lubię:0 świetne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nooo, jesteś wreszcie!!! ;D fajne pazurki i kluski oczywiście ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. i do tego obowiązkowo gulasz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym sobie taka klusię:D uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wpadłabym do Ciebie Emciu na obiadek , może jeszcze zostało parę kluseczek ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o kochana, kluski już dawno pożarte :D na trzy osoby to ilość idealna :)

      Usuń
  6. Moje ulubione, do sosu ciemnego. Szkoda że nigdy mi nie wychodzą i jadam tylko u teściowej lub mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kluski śląskie z sosem :P

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! Uwielbiam kluski śląskie!!

    OdpowiedzUsuń