Składniki na ok. 22 kluski:
1 kg ziemniaków
200 g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki soli
Przepis:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (tak, aby nie powstały grudki). Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta ugniatamy kulki o średnicy ok. 3 cm, lekko je spłaszczamy i robimy w środku zagłębienie tzw. "dziurkę". W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy do niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki).
bardzo lubię:0 świetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńnooo, jesteś wreszcie!!! ;D fajne pazurki i kluski oczywiście ;D
OdpowiedzUsuńhaha :D no tak powróciłam z kluchami :D
Usuńi do tego obowiązkowo gulasz:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze kluseczki!
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie taka klusię:D uwielbiam!
OdpowiedzUsuńChętnie wpadłabym do Ciebie Emciu na obiadek , może jeszcze zostało parę kluseczek ? :)
OdpowiedzUsuńo kochana, kluski już dawno pożarte :D na trzy osoby to ilość idealna :)
UsuńMoje ulubione, do sosu ciemnego. Szkoda że nigdy mi nie wychodzą i jadam tylko u teściowej lub mamy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kluski śląskie z sosem :P
OdpowiedzUsuńmniam! Uwielbiam kluski śląskie!!
OdpowiedzUsuń