wtorek, 13 sierpnia 2013

Czekoladowe muffiny z żurawiną

Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.



Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
50 g czekolady mlecznej
3/4 szklanki cukru
10 łyżek żurawiny suszonej (ja użyłam żurawiny marki Kresto)
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
Dodatkowo do ozdoby:
12 łyżeczek żurawiny
Przepis:
W misce łączymy wszystkie składniki mokre i dokładnie je mieszamy. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki suche (razem z żurawiną) oraz startą na dużych oczkach czekoladą. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia.





9 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Zapraszam do mnie na tydzień hiszpański: http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/08/unikatowy-przewodnik-po-barcelonie_13.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne muffinki:) idealne by zabrać ze sobą w podróż:) czekoladę i żurawinę bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zrobiłam je na podróż :) spisały się świetnie :D

      Usuń
  3. Super wyglądają muszą być pyszne :)
    Miałam kiedyś takie foremki

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za żurawinką, za muffinami ma się rozumieć też ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak zwykle bardzo pysznie, fajne zdjęcie, ech Emcia...lubię to;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne wyszły! I śliczne zdjęcia! Niedługo zabieram się za ten najnowszy przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne sa mufinki z zurawinka i czekolada ale bananowe z czekolada tez sa pyszne wczoraj robila moja mama pyyycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Sa poprostu pyszne

    OdpowiedzUsuń