Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.
Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
50 g czekolady mlecznej
3/4 szklanki cukru
10 łyżek żurawiny suszonej (ja użyłam żurawiny marki Kresto)
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
Dodatkowo do ozdoby:
12 łyżeczek żurawiny
Przepis:
W misce łączymy wszystkie składniki mokre i dokładnie je mieszamy. W osobnej misce łączymy wszystkie składniki suche (razem z żurawiną) oraz startą na dużych oczkach czekoladą. Następnie dodajemy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolite ciasto. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy do nich ciasto (do 3/4 ich wysokości). Następnie wierzch każdej muffinki posypujemy jedną łyżeczką żurawiny. Muffinki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy muffiny na kratce do ostygnięcia.
Uwielbiam! Zapraszam do mnie na tydzień hiszpański: http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/08/unikatowy-przewodnik-po-barcelonie_13.html
OdpowiedzUsuńpyszne muffinki:) idealne by zabrać ze sobą w podróż:) czekoladę i żurawinę bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam je na podróż :) spisały się świetnie :D
UsuńSuper wyglądają muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMiałam kiedyś takie foremki
Przepadam za żurawinką, za muffinami ma się rozumieć też ;)
OdpowiedzUsuńjak zwykle bardzo pysznie, fajne zdjęcie, ech Emcia...lubię to;)
OdpowiedzUsuńPyszne wyszły! I śliczne zdjęcia! Niedługo zabieram się za ten najnowszy przepis!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne sa mufinki z zurawinka i czekolada ale bananowe z czekolada tez sa pyszne wczoraj robila moja mama pyyycha
OdpowiedzUsuńSa poprostu pyszne
OdpowiedzUsuń