poniedziałek, 24 czerwca 2013

Stripsy jak z KFC



Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki mleka
Sól, pieprz, papryka czerwona ostra, kurkuma
2 szklanki mąki do obtoczenia
Olej do smażenia
Przepis:
Pierś kroimy w paski wzdłuż dłuższego boku o grubości ok. 0,5 cm. Następnie solimy je, dodajemy pieprzu i czerwonej papryki ostrej. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy 1/2 szklanki maki, mleko, szczyptę soli, pieprzu i odrobinę kurkumy. Ciasto miksujemy blenderem, tak aby je odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy je do miski z mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło mięso. Olej (najlepiej w głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać"). Mięso w cieście przekładamy do pojemnika z 2 szklankami mąki i potrząsamy nim, aby mąka przywarła do mięsa. Następnie wrzucamy mięso do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Stripsy podajemy z ulubionymi dodatkami np. z frytkami.





12 komentarzy:

  1. Apetyczne stripsy i własnoręcznie zrobione :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne i o wiele lepsze jak z KFC bo domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak i duuużo panierki - to lubię! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. wow! zjadłabym bardzo chętnie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. najlepszy zestaw!!! zgapię oczywiście panierkę;D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne muszą być, lubię mojego rodzince robić raz w tygodniu domowego fast fooda, przy najmniej wiem co jedzą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię!:) a do tego sos słodko-kwasny albo czosnkowy:D

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe są zawsze lepsze od kupionych:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie wyszły...a takie domowe są bezpieczne i zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń