niedziela, 3 marca 2013

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym

Składniki:
200 g makaronu gniazdka firmy Międzybrodzki
200 g brokułów mrożonych
1 cebula
100 g szynki
50 g masła
Sos:
330 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól, pieprz do smaku
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy 15 minut. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz szynkę. Po zarumienieniu dodajemy bazylię i oregano oraz 300 ml śmietanki, a w pozostałej części (ok. 30ml) rozrabiamy mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką dodajemy do sosu na patelni. Całość cały czas mieszamy, doprawiamy do smaku i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po odcedzeniu makaronu i brokułów dodajemy je na patelnię, po czym całość dokładnie mieszamy.
Makaron świetnie nadaje się do śmietanowego sosu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje ;)



18 komentarzy:

  1. smakowicie wygląda :) zjadłbym z ochotą!

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich ulubionych wersji makaronu! :) uwielbiam połączenie brokułów i kremowego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniutkie danie, aż ślinka pociekła :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna propozycja na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej.. to brzmi genialnie! A jak wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę taki zrobić koniecznie! Uwielbiam makarony z takimi dodatkami ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. dobry pomysł tez takie robię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham kocham kocham. Miałam wczoraj i dzisiaj ale przegięłam z ilością brokuła :P

    OdpowiedzUsuń
  9. o, moje awaryjne danie, bardzo lubimy z moim Połówkiem;)

    p.s. tak się naPACZyłam na makaron z serem u Ciebie, że wczoraj musiałam go sobie zrobić;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki makaron mozna zjesc z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Planuję w tym tygodniu je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota takie danie mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za przepis na dzisiejszy obiad :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Proponuje spróbować z ząbkiem czosnku pietruszką zieloną i na koniec odrobina sera potartego PyChA jak 3-a . Pozdrawiam Paweł z Zabrza

    OdpowiedzUsuń