niedziela, 17 lutego 2013

Zapiekanka z makaronem

Składniki:
250 g makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki
1 puszka pomidorów krojonych
200 g mięsa mielonego wieprzowego
2 szt. cebuli białej
2 ząbki czosnku
200 g sera żółtego
Olej do smażenia
Przyprawy do smaku: oregano, bazylia, cząber, sól i pieprz
Przepis:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy cebulę, krojąc ją w drobną kostkę i podsmażając na złoto na oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok. 15 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i przesypujemy do niego makaron, a następnie sos. Wszystko ze sobą mieszamy, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe!
Makaron Międzybrodzki w kształcie pierożka jest świetny do wszelkiego rodzaju sosów. Ciekawy kształt i znakomity smak zachwycił mnie oraz mojego lubego :) Polecam!






10 komentarzy:

  1. Ja na ten makaron zawsze mówiłam "kolanko" :) Pyszna zapiekanka na włoską nutę!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie zapiekanki! to bardzo fajne dania obiadowe lub kolacyjne:) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszelkie zapiekanki:)Ta wersja równie smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham takie zapiekany:) w pt. miałam podobną, zalałam ją tylko beszamelem;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem wielką fanką takich zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie jedliśmy zapiekanki z makaronem, trzeba coś zadziałać:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepszą zapiekankę z makarnem robi moja córka, dodaje to tego jeszcze ciemną fasolę, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie zapiekanki, więc na pewno się poczęstuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak wchodzę na tego bloga, to mój apetyt kompletnie wariuje.... Wszystko jest tak smakowite! Obawiam się, że niedługo zacznę podgryzać komputer na widok tych pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń