środa, 20 lutego 2013

Sernik z polewą toffi


Składniki na spód:
200 g herbatników maślanych
150 g masła
Składniki na sernik:
1 kg sera twarogowego mielonego 
6 jajek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki śmietanki 30%
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
Polewa toffi:
200 g krówek mlecznych kruchych
1 łyżka masła
4 łyżki mleka
Przepis na spód:
Herbatniki przekładamy do miski i dokładnie zgniatamy na "mąkę". Następnie masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 37 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskamy do formy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową.
Przepis na masę sernikową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na małych obrotach do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy po jednym całym jajku - miksując na niskich obrotach w odstępie czasowym ok. 1 minuty. Po dodaniu wszystkich jajek do masy serowej, dodajemy śmietankę wraz z cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników.
Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na polewę:
Krówki wraz z masłem i mlekiem umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając (nie zagotowujemy!). Po ściągnięciu polewy z ognia przelewamy ją na wierzch sernika delikatnie wyrównując szpatułką. Po tej czynności sernik wstawiamy na całą noc do lodówki.





22 komentarze:

  1. woooow:)! Tego potrzebuję do kawki:)!Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, sernik idealny! Uwielbiam herbatnikowe spody, a ta polewa z krówek wygląda po prostu obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wygląda:) mój A. i mama byliby zachwyceni:)

    OdpowiedzUsuń
  4. toffi...widząc samo to słowo mam ochotę na Twój serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki pyszny! zjadłabym teraz o matko!!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. to dopiero musi byc pyszne! ta polewa pasuje idealnie do sernika<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam ze fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham serniki, Twój wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny! Wszystko co ma karmel kocham, podobnie jak ten sernik!
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. rewelacja uwielbiam serniki a tu jeszcze z moim kochanym toffi, normalnie dostaję ślinotoku:D genialne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. tren sernik wygląda przepysznie , z tym sosem <3

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ kusisz!:) obłędny serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie osłodzę sobie życie kawałkiem takiego cicha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale kusisz :-) takie pyszności serwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. no po prostu cudo! poproszę kawałek do popołudniowej kawy:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ smaki! Uwielbiam takie serniczki! Z toffi to już ogóle pewnie się w ustach rozpływało :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny przepis ale ciekawe jak wyjdzie :D

    OdpowiedzUsuń