środa, 2 stycznia 2013

Kotlety mielone

Jak kotlety mielone to tylko z buraczkami!
Składniki:
500g mięsa mielonego
2 czerstwe bułki
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, bazylia, oregano
100 g bułki tartej
Olej do smażenia
Przepis:
Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę.  Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności!



21 komentarzy:

  1. o tak! koniecznie z buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nooooo, Kochana...możesz mi je wysłać;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak mielone, to buraczki są niezbędne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z buraczkami pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ;3 Ty zawsze powodujesz ,że włącza mi się mały głód^^
    Kochana błagam podsuń mi pomysł na jakieś pyszne i łatwe ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bez kitu, z buraczkami :D ewentualnie z kiszoną :P

    OdpowiedzUsuń
  7. jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych:)
    jak u mamy:D

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepszy obiad na świecie:)!

    OdpowiedzUsuń
  9. zgadzam się całkowicie! tylko z buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. haha! kotlety mielone królowały u mnie w sylwestra i nie mogłam się od nich opętać :D

    OdpowiedzUsuń
  11. o tak, mielone to podstawa każdej imprezy w mojej rodzinie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo tak! buraczki i mielone... obiad marzeń! ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. o tak! muszą być buraczki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie kotleciki szykują się jutro! :D
    Twoje wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń