Składniki:
100 g białej czekolady
200 g wiórków kokosowych (100 g do masy i 100 g na posypkę)
100 ml śmietanki 30%
100 g masła
1 opakowanie krakersów solonych (180 g)
Przepis:
Połamaną czekoladę umieszczamy w garnuszku, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, śmietankę i masło i trzymamy na ogniu do całkowitego połączenia wszystkich składników (ciągle mieszając). Odstawiamy masę do ostygnięcia, a następnie chowamy do lodówki na 2 godziny. Gdy masa zastygnie smarujemy nią krakersy - (po trzy sztuki na jedno ciastko) i kładziemy jeden na drugi. Wierzch oraz brzegi ciastek również smarujemy naszą masą i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Postępujemy tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Najlepiej smakują zrobione tego samego dnia :)
ależ to musi być smaczne!!!:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podobaja! Ciekawa jestem, jak solone krakersy wplywaja na smak tych uroczych malenstw :)
OdpowiedzUsuńsą lekko wyczuwalne drobinki soli na krakersach ale świetnie się komponują ze słodyczą nadzienia :))
UsuńJejku, kiedyś jadłam coś takiego... Nawet całkiem często jako dziecko. Były pyszne :)
OdpowiedzUsuńO jaaa, szaleństwo! Uwielbiam kokos,a te ciacha wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńcudowne te ciacha!:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam! z kokosem - z chęcią bym schrupała! :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciastka:) pyszne do kawy:)
OdpowiedzUsuńZ chęcią się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńO rany, ale smakołyki, muszą być przepyszne :))
OdpowiedzUsuńrobię podobne tylko nie w formie ciastek, a ciasto:) obłędnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńtwoja wersja ciasteczkowa bardzo mi się podoba:D
wyglądają wspaniale i jestem przekonana, że jak wyglądają tak smakują
OdpowiedzUsuńna pewno by mi posmakowały, bo uwielbiam kokosowe smaki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak batoniki... Wspaniałe ;D
OdpowiedzUsuńale super!!! jak pięknie wyglądają te pyszności!!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuń