czwartek, 15 listopada 2012

Gulasz sojowy

Składniki dla dwóch osób (lub jednej wygłodniałej :P):
6 kotlecików sojowych
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
5 szt. pieczarek
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
1 kostka warzywna
1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz
Zagęszczacz:
10 łyżek zimnej wody
1 łyżka mąki pszennej
Przepis:
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Paprykę i pomidora kroimy w drobną kostkę. Gdy cebula już się zarumieni dorzucamy do niej pieczarki, pomidora i paprykę. W tym czasie kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut.  Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.  Dolewamy do tego ok. 1 szklankę wody i duśmy kolejne 5 minut. Następnie w 10 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy łyżkę mąki i dodajemy do sosu. Ciągle mieszając trzymamy całość n a ogniu jeszcze 5 minut. Gulasz smakuje idealnie ze świeżym pieczywem, kaszą lub ryżem. Smacznego!






Potrawy rozgrzewające

13 komentarzy:

  1. nie jadłam jeszcze takiego sojowego dania, ale wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie ;)
    dawno nie jadłam kotlecików sojowych, fajna opcja aby wrzucic je do gulaszu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, dawno nie jadłam takiego gulaszu, a bardzo go lubię :) Trzeba do niego wrócić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takiej wersji gulaszu.

    OdpowiedzUsuń
  5. zaczynam się przekonywać do soi:)
    a twój gulasz wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Soja jest mi obca niestety... ale twoj gulasz wygląda wybornie

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł na gulasz dla osób, które nie przepadają za mięsem! wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś pięknego. Każdy gulasz zjem, bo uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. dobry pomysł na rozgrzewające danie i jeszcze tak smacznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię soję w kuchni :) Gulasz na pewno bardzo sycący i rozgrzewający :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki gulasz sojowy pamiętam jadłam kiedyś i smak był niesamowity. Aż spróbuję, bo jestem ciekawa, czy to w podobnej nucie. Wygląda super:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłem dawno temu coś podobnego :) Chociaż kotlety sojowe lubię najbardziej w wersji klasycznej a'la schabowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. kotletów sojowych jeszcze nie jadłam, ale od jakiegoś czasu przymierzam się do nich:)

    OdpowiedzUsuń