piątek, 17 sierpnia 2012
Ciacho a'la raffaello
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
Składniki na nadzienie:
2op. budyniu waniliowego (500ml mleka + 2 łyżki cukru)
1 kostka masła (250g)
Składniki na posypkę:
1 szklanka wiórek kokosowych
5 łyżek cukru
2 łyżki oliwy
Przepis na biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek. Warto pamiętać, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru pudru na gładką masę. Mąki łączymy razem i przesiewamy. Dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia i wodą. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy drugą połowę szklanki cukru pudru dalej ubijając (ok. 5 minut). Następnie dodajemy białka do reszty ciasta i mieszamy (na najwolniejszych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wylewamy do formy prostokątnej o wymiarach 36x24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy 45minut.
Przepis na nadzienie:
Budyń przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (z mniejszą ilością mleka). Po ugotowaniu budyniu dodajemy do niego masło i miksujemy na najwyższych obrotach na gładką masę.
Przepis na posypkę:
Wiórki razem z cukrem przesypujemy na patelnię z rozgrzaną oliwą i prażymy do zbrązowienia.
Po ostygnięciu biszkoptu przekrawamy go na dwie części. Nakładamy nadzienie (jego 3/4) i przykrywamy warstwą ciasta. Pozostałe nadzienie rozsmarowujemy na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi. Całość chłodzimy w lodówce min. 1 godzinę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Goku approves
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda mega ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto rafaello <3 pycha!
OdpowiedzUsuńpo prostu obłędny smak:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Pycha:-) Ostatnio zamieniam w masie budyniowej masło na mascarpone:-)
OdpowiedzUsuńjej, nie wpadłabym na to! następnym razem wypróbuję! :)
UsuńUwielbiam raffaello, więc ciastko by szybciutko znikło:)
OdpowiedzUsuńmniammmmm pycha ciacho! ja idę na łatwiznę i robię na krakersach ;)
OdpowiedzUsuńo, też dobry pomysł :D zapisane do wypróbowania :))
UsuńO rany! Ale bym zjadła takie ciacho... :)
OdpowiedzUsuńciachowy zawrót głowy, wygląda obłędnie;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam;))
Pamiętam, że jak byłam mała to ciasto było moim ulubionym;) Teraz jednak dawno go nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńciacho z kokosem musi być dobre ! twoje wygląda pysznie ,a przepis na pewno kiedyś wykorzystam ;D
OdpowiedzUsuńMogę prosić o kawałek ? :D
OdpowiedzUsuńhaha :D nie krępuj się! :D
UsuńDomowe raffaello to największa i najsmaczniejsza rozpusta ;DD
OdpowiedzUsuńFajne to ciacho. Jadałam nie raz takie a la raffaello i muszę przyznać, że było pyszne, Twoje na pewno też takie jest :) Pychota.
OdpowiedzUsuńZawsze lubiłem rafaello :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie kokosowe smaczki i domowe interpretacje smaku Rafaello :)
OdpowiedzUsuńkokos <3 uwielbiam takie ciacho!
OdpowiedzUsuńOch ten kokos i hasło rafaello pobudza moje kupki smakowe:)
OdpowiedzUsuńale jutro rano będą placuszki!:D nadrobię :D
OdpowiedzUsuńrafaello to moje ukochane ciasto z dzieciństwa. zresztą zawsze kochałam wszystko co kokosowe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
Z taką ilością wiórek kokosowych każde ciacho biorę w ciemno! :)))
OdpowiedzUsuńIdealne dla mojego kokosolubnego Mezczyzny :)
OdpowiedzUsuńNie lubię i nie umiem piec ciast, ale wygląda tak pysznie, że musiałam spróbować. Mój M, który nie przepada za słodyczami zabrał ze sobą do pracy pół blachy :)))
OdpowiedzUsuń