Składniki na 6 placuszków:
300g cukinii
5 łyżek sera żółtego startego
2 łyżki otrąb mielonych pszennych
1 łyżka błonnika owsianego
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól
Dip:
1 ogórek gruntowy
150g jogurtu greckiego
Sól, pieprz
Przepis:
Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych.
Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku :)
jeakie to jest boskie! Goku cos takiego na bank by zjadl! Polecam!
OdpowiedzUsuńmmm, mam na nie ochote! musza byc bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie, jak lubię najbardziej *_* Czasem ser żółty dobrze jest też wymienić z fetą, rownie pyszny efekt
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne. Wszystko co ma żółty ser jest pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńoj tak! też jestem seromaniakiem :D
UsuńI wygląda na to, że Twoja wersja cukiniowych placków najbardziej mi się podoba. Muszą byc smaczne z dodatkiem sera, sosu sojowego i otręb! :)))
OdpowiedzUsuńkocham placuszki kochaaaaaaaaam z cukinią ;-) twoje są apetyczne :) podkradnę dwa :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to kwintesencja letnich smaków;)
OdpowiedzUsuńWszędzie widzę placuszki z cukinii, chyba muszę w końcu zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNo widzisz Tomku, ja chciałam zrobić faszerowaną cukinię, ale niestety mi nie "pykło" i musiałam zrobić placuszki ;D
Usuńuwielbiam takie placuszki:D świetna alternatywa dla klasycznej cukinii:)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię te placuszki:) Ale wyeliminowałam ser z mojej diety. A bardzo go lubię:)
OdpowiedzUsuńoj współczuję :*
UsuńWyglądają zupełnie jak placki ziemniaczane, a podejrzewam, że smak mają jeszcze ciekawszy :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie, wyglądem przypominają tradycyjne placuszki, ale te są zdecydowanie lżejsze i bardziej hmmm delikatne? :)
UsuńChciałam napisać, że wyglądają jak placki ziemniaczane, ale widzę, że nie byłabym pierwsza która to zauważyła:)) Wszędzie teraz cukinia, może się w końcu do niej przekonam;)
OdpowiedzUsuńmmm, uwielbiam cukiniowe placuszki!:) chociaż z serem żółtym jeszcze ich nie robiłam, zwykle robię same albo z fetą, również polecam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki z cukinii! W takiej wersji jeszcze nie próbowałam robić :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takich placuszków sobie pojadła, oj bardziej niż chętnie:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, ale bez sera, pychotka :-) i do tego ten sosik mniam :-)
OdpowiedzUsuńKocham cukinię. Przepis w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuń