poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Serowe placuszki z cukinii

Składniki na 6 placuszków:
300g cukinii
5 łyżek sera żółtego startego
2 łyżki otrąb mielonych pszennych
1 łyżka błonnika owsianego
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
Odrobina czerwonej ostrej papryki, ziół prowansalskich i sól
Dip:
1 ogórek gruntowy
150g jogurtu greckiego
Sól, pieprz
Przepis:
Cukinię obieramy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Posypujemy lekko solą i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odsączamy cukinię, dodajemy starty żółty ser, jajko, mąkę, błonnik, otręby i przyprawy - wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy po jednej łyżce ciasta na rozgrzanym oleju ok. 2 minut na każdą stronę (do zarumienienia). Placuszki odsączamy na ręcznikach papierowych. 
Dip - ogórka myjemy i trzemy na grubych oczkach, dodajemy jogurt i przyprawy do smaku :)


21 komentarzy:

  1. jeakie to jest boskie! Goku cos takiego na bank by zjadl! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, mam na nie ochote! musza byc bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie takie, jak lubię najbardziej *_* Czasem ser żółty dobrze jest też wymienić z fetą, rownie pyszny efekt

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi być pyszne. Wszystko co ma żółty ser jest pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I wygląda na to, że Twoja wersja cukiniowych placków najbardziej mi się podoba. Muszą byc smaczne z dodatkiem sera, sosu sojowego i otręb! :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham placuszki kochaaaaaaaaam z cukinią ;-) twoje są apetyczne :) podkradnę dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie placuszki to kwintesencja letnich smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszędzie widzę placuszki z cukinii, chyba muszę w końcu zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz Tomku, ja chciałam zrobić faszerowaną cukinię, ale niestety mi nie "pykło" i musiałam zrobić placuszki ;D

      Usuń
  9. uwielbiam takie placuszki:D świetna alternatywa dla klasycznej cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja również bardzo lubię te placuszki:) Ale wyeliminowałam ser z mojej diety. A bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają zupełnie jak placki ziemniaczane, a podejrzewam, że smak mają jeszcze ciekawszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie, wyglądem przypominają tradycyjne placuszki, ale te są zdecydowanie lżejsze i bardziej hmmm delikatne? :)

      Usuń
  12. Chciałam napisać, że wyglądają jak placki ziemniaczane, ale widzę, że nie byłabym pierwsza która to zauważyła:)) Wszędzie teraz cukinia, może się w końcu do niej przekonam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm, uwielbiam cukiniowe placuszki!:) chociaż z serem żółtym jeszcze ich nie robiłam, zwykle robię same albo z fetą, również polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam placki z cukinii! W takiej wersji jeszcze nie próbowałam robić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie bym takich placuszków sobie pojadła, oj bardziej niż chętnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobne, ale bez sera, pychotka :-) i do tego ten sosik mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham cukinię. Przepis w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń