piątek, 22 czerwca 2012

Mocno czekoladowe muffiny z masłem orzechowym!

Muffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
0,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia)
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie:
12 łyżeczek masła orzechowego
Przepis:
Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką.
Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany.



Smacznego!

17 komentarzy:

  1. idealne 3 albo 4...na raz, z mlekiem;p

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, jak widzę takie muffiny to mam ochotę na coś słodkiego. musiałam się zadowolić białymi michałkami bo takich muffinków nie mam:(

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędne, obłędne! nic tylko palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm żeby tak wgryźć się w to masło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To maslo orzechowe w srodku mnie urzeklo!

    OdpowiedzUsuń
  6. boooże to dziwne ale jak na nie patrze to wiem jak cudownie musiały smakować! :DDD czekolada i masło orzechoooowee! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Taka niespodzianka w środku muffinki to super fajna niespodzianka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ uroczo wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Emciu, kocham takie smaki! :)

    OdpowiedzUsuń