Muffiny mniej więcej trzymają się przepisu Nigelli:
Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku
0,5 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru pudru
1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia)
Składniki mokre:
1 szklanka mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie:
12 łyżeczek masła orzechowego
Przepis:
Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce, czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką.
Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką.
Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany.
idealne! z masełkiem <3
OdpowiedzUsuńwspaniałe :D
OdpowiedzUsuńidealne 3 albo 4...na raz, z mlekiem;p
OdpowiedzUsuńo tak! z kakao też wymiatają! <3
Usuńpyszności, jak widzę takie muffiny to mam ochotę na coś słodkiego. musiałam się zadowolić białymi michałkami bo takich muffinków nie mam:(
OdpowiedzUsuńno to sio do kuchni! :D
Usuńobłędne, obłędne! nic tylko palce lizać!
OdpowiedzUsuńmmm żeby tak wgryźć się w to masło :)
OdpowiedzUsuńTo maslo orzechowe w srodku mnie urzeklo!
OdpowiedzUsuńEmciu! Boski przepis :)
OdpowiedzUsuńteraaz u ciebe ładniej :D
OdpowiedzUsuńKusisz Emcia tymi smakołykami :-)
OdpowiedzUsuńboooże to dziwne ale jak na nie patrze to wiem jak cudownie musiały smakować! :DDD czekolada i masło orzechoooowee! :D
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńTaka niespodzianka w środku muffinki to super fajna niespodzianka :-)
OdpowiedzUsuńAleż uroczo wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńEmciu, kocham takie smaki! :)
OdpowiedzUsuń