Składniki na 2 porcje:
200g krewetek Black Tiger
Marynata:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
2 łyżki ostrej papryki
1 łyżka sezamu
1 łyżka słonecznika łuskanego
Sól, pieprz
Dodatki:
1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
Przepis:
Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Krewetki płuczemy i dodajemy do przygotowanej marynaty. Zostawiamy na ok. 15 minut. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami (u mnie 10 minut). Piekarnik nagrzewamy do 200C i przygotowujemy saszetkę z papieru do pieczenia (papier do pieczenia ucinamy na szerokość ok. 15cm, na środek układamy krewetki, a końce zbieramy do siebie i związujemy dratwą). Tak zapakowane krewetki pieczemy przez ok. 15-20 minut. Podajemy z ryżem na ciepło.
muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńoj taaak :D
UsuńBrzmi ciekawie, ale... Co to ta bruszetta?
OdpowiedzUsuńźle napisałam to raz - powinno bruschetta firmy Visana :) jednak zrezygnowałam z tej nazwy bo może kojarzyć się z bagietką :P to po prostu mieszanka suszonych pomidorów, bazylii i czosnku :)
UsuńPiękne. To czas pieczenia dla surowych czy wstępnie obgotowanych krewetek?
OdpowiedzUsuńDla surowych :)
UsuńAż czuje ten aromat przy otwieraniu woreczka! Musi byś pyszne. Krewetki na pewno delikatne i soczyste mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
mniam! krewetki uwielbiam, a takie na ostro to już w ogóle bajka
OdpowiedzUsuńA ja nie jadłam nigdy krewetek. Nie mam pojęcia jak smakują, a tym bardziej na ostro :-) Ale trzeba będzie chyba się przemóc i skosztować w końcu, bo widzę, że na blogach ostatnio dużo przepisów z krewetkami właśnie :-)
OdpowiedzUsuńrewelacja! uwielbiam krewetki:)
OdpowiedzUsuńzachęcająco!
OdpowiedzUsuńKrewetki, orzechy, suszone pomidory!! Masz mnie!!1Zostaję tu do rana! ;)
OdpowiedzUsuńciekawe ;]
OdpowiedzUsuńale musiało byc dobre!
Fajnie wygląda sposób ich przygotowywania:) A jak pysznie wyglądają na koniec-mniam:)
OdpowiedzUsuńWYślij mi proszę troszkę tych krewetek! ;DD Taaak dawno ich nie jadłam a Twoje wyglądają obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńGratuluję przepisu w magazynie Polska Gotuje:-)
OdpowiedzUsuń