Potrzebujemy na bułeczkę a'la Dukan:
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych mielonych
1 jajko
1 łyżka jogurtu 0%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce ceramicznej (lub innym w miarę okrągłym naczynku) i wkładamy do mikrofalówki na 4 minuty. W międzyczasie szykujemy dodatki:
1 jajko
1 pomidor
1/3 średniego ogórka
1 łyżeczka oleju ryżowego
1 plaster szynki drobiowej
Sól, pieprz
Rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego na patelni, wrzucamy jajko i smażymy według upodobań (doprawiamy solą i pieprzem). Pomidora i ogórka kroimy w plastry i również doprawiamy.
O! Bułka już gotowa! :) Chwilę odczekujemy aż ostygnie (czas ten przeznaczyłam na zaparzenie kawki), a następnie kroimy na pół naszą bułkę i wsadzamy do środka jajko i plaster szynki :) Gotowe! Szybko, smacznie i mega pożywnie! :)
Dla takich bułek to ja mogę codziennie mieć kryzys w chlebaku :D
OdpowiedzUsuńżycie pokazuje że kryzysowe sytuacje są często najsmaczniejsze ;DDD
OdpowiedzUsuńBulka super! Naprawde to mozliwe? W mikro?
OdpowiedzUsuńOj zapomnialam! A jaki program, zwykle podgrzewanie na 800
OdpowiedzUsuńPowiem tak, w mojej starej mikrofalówce nie było w ogóle opcji na ustawianie mocy... Więc grzałam normalnie. Aktualnie mam mikrofalówkę, w której skala kończy się 100 - zwykłe pieczenie :) i "piekę" bułeczkę właśnie na 100 - czyli na maksa. Pierwszy raz jak ją robiłam w tej drugiej mikrofalówce to trzymałam ją 3 minuty i też wyszła :) Ale przy 4 jest mniej mokra ;) Daj znać koniecznie jakbyś zrobiła, na jaką moc ustawiłaś - może się tu komuś przydać ;)
UsuńDzieki! Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuń