Sezon dyniowy w pełni, dzięki czemu możemy przygotowywać najróżniejsze dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj padło na ciasteczka - takie lekko piernikowe z dodatkiem gorzkiej czekolady.
Składniki:
1/2 szklanki puree dyniowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju kokosowego (w formie płynnej)
1 łyżka syropu klonowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
50 g gorzkiej czekolady
Przepis:
- W misce łączymy puree dyniowe z olejem kokosowym, cukrem i syropem klonowym - mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika - również mieszamy do połączenia wszystkich składników.
- Następnie łączymy zawartość obu misek i na koniec dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę.
- Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 C.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kulki z ciasta (uwaga, ciasto jest dość kleiste).
- Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut.
- Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka najlepiej ostudzić na kratce.
Ciasteczka dyniowe są wegańskie, lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W smaku przypominają mi delikatny piernik.
Smacznego!
Kocham sezon dyniowy :D Ale ciastek jeszcze nie robiłam, bo u mnie dynia nigdy do niczego nie doczeka bo zawsze zjadam taką pieczoną :D
OdpowiedzUsuńprzezepyszne ciasteczka
OdpowiedzUsuń