środa, 31 października 2018

DYNIOWE CIASTECZKA

Sezon dyniowy w pełni, dzięki czemu możemy przygotowywać najróżniejsze dania z ich wykorzystaniem. Dzisiaj padło na ciasteczka - takie lekko piernikowe z dodatkiem gorzkiej czekolady.


 Z przepisu wychodzi ok. 10 ciasteczek.
Składniki:
1/2 szklanki puree dyniowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju kokosowego (w formie płynnej)
1 łyżka syropu klonowego
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
50 g gorzkiej czekolady



Przepis:
  1. W misce łączymy puree dyniowe z olejem kokosowym, cukrem i syropem klonowym - mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 
  2. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika - również mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
  3. Następnie łączymy zawartość obu misek i na koniec dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę. 
  4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. 
  5. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 C. 
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kulki z ciasta (uwaga, ciasto jest dość kleiste). 
  7. Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut. 
  8. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasteczka najlepiej ostudzić na kratce.


Ciasteczka dyniowe są wegańskie, lekko chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. W smaku przypominają mi delikatny piernik.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. Kocham sezon dyniowy :D Ale ciastek jeszcze nie robiłam, bo u mnie dynia nigdy do niczego nie doczeka bo zawsze zjadam taką pieczoną :D

    OdpowiedzUsuń