sobota, 23 lipca 2016

Chrupiące pełnoziarniste gofry

Idealne, chrupiące i do tego z dodatkiem pełnoziarnistej mąki :)
 GOFRY! Idealne na deser i leniwe śniadanie.



Składniki:
2 białka
2 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka wody
1 łyżka oleju kokosowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego
Szczypta soli

Dodatki u mnie:
Syrop klonowy do polania, truskawki, banan, kiwi i listki świeżej mięty.

Przepis:
Białka należy ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W misce miksujemy żółtka, dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko oraz wodę i cukier. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka i całość mieszamy (najlepiej szpatułką), tak aby masa stała się puszysta. Porcje ciasta nakładamy na mocno rozgrzaną płytę gofrownicy i pieczemy do momentu aż ciasto będzie zarumienione.



14 komentarzy:

  1. Gofry <3 zawsze kojarzą mi się z latem i wakacyjnymi podróżami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki już gofrów nie jadłam i te bym chętnie schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) te pełnoziarniste też robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Takiego przepisu szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno Cię nie było, ha....jak i mnie, coś nam się daty nie zgadzają ;d
    a gofra bym ogarnęła z bitą śmietaną, najlepiej podwójną !!!;d

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda! Czasami mam jeszcze zryw, ale zdecydowanie lepiej mi sie działa na instagramie :) a gofery idealne na lato!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak podane poproszę...zawsze i wszędzie

    OdpowiedzUsuń
  8. ale mam ochotę na gofry, te wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Ile wychodzi z proporcji?😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*