czwartek, 26 maja 2016

SZYBKI DESER Z SOLONYM KARMELEM

Propozycja na wieczorny deser!
 Szybki, sycący, wielowymiarowy i fantastycznie słodki :) 
Polecam gorąco!






Składniki na dwie porcje.

Składniki spód:
50 g biszkoptów
2 łyżki czerwonego wina (półsłodkie)
1 łyżeczka kakao

Składniki na solony karmel:
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżki wody
4 łyżki śmietanki 30%
Szczypta soli himalajskiej

Pozostałe składniki:
Kilka sztuk bezików
2 łyżki serka mascarpone
Dwie gałki ulubionych lodów (u mnie Peanut butter z Lidla)
1 łyżeczka krojonych migdałów


Przepis spód:
Biszkopty kruszymy, dodajemy wino i kakao. Dokładnie mieszamy do momentu aż powstanie tzw. mokry piasek. Rozdzielamy go na pół i układamy na dnie pojemniczków deserowych.

Przepis na karmel:
Do garnuszka o grubszym dnie wsypujemy cukier, tak aby równomiernie pokrywał jego dno. Cukier podgrzewamy do momentu aż zbrązowieje. Następnie dodajemy dwie łyżki wody i dokładnie mieszamy aż nie będziemy wyczuwali żadnych grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia i dodajemy śmietankę. Karmel dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Po chwili gotowania ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy karmel jest już chłodny wlewamy go na nasz biszkoptowy spód, następnie dodajemy kilka bezików, łyżkę serka mascarpone i gałkę ulubionych lodów. Wierzch deseru posypujemy krojonymi migdałami. Podajemy od razu.



9 komentarzy: