sobota, 11 lipca 2015

Frytki z batatów

Składniki na 3 porcje.


Składniki:
2 bataty (ok. 700-800 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ulubionych przypraw do ziemniaków (np. mieszanka rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku, cząbru, estragonu itp.)

Przepis:
Bataty obieramy i kroimy na grubsze frytki (ok. 1 cm). Następnie umieszczamy je w misce, polewamy oliwą, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane bataty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną oliwą z oliwek.
Bataty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200C przez ok. 30 minut.




Frytki z batatów stanowią smakowity zamiennik zwykłych frytek ziemniaczanych.

Uwielbiam je szczególnie w towarzystwie pieczonego mięsa (np. żeberek).

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Bataty smakują trochę ja dynia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. tradycyjnych frytek nie lubię, ale te batatowe są pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :) frytek z batatow jeszcze nie robiłam, póki co wykorzystywałam je inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam ostatnio w sklepie bataty i tak się zastanawiałam co mogłabym z nich zrobić, teraz już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę w końcu takie kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione <3 kocham pieczone bataty, najczęściej kroję je w talarki, ale gdy mam natchnienie-robię frytki. Najbardziej lubię z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno ich nie jadłam, narobiłaś mi smaka na nie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś chcę poogladać jakiś dobry fim - przydały by się takie fryteczki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nooo, to dowaliłaś znowu :D uwielbiam, wszak nie za dużo, ale uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  10. z rozmarynem są pyszne! bardzo lubię batatowe frytki :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Też takie robię i je bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam je i gorąco polecam wypróbować wersję z czarnuszką - prawdziwa ekstaza kulinarna :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*