wtorek, 7 lipca 2015

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Blacha o wymiarach 35 cm x 29 cm
 

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g białej czekolady
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
Budyń:
400 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego
Kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
30 g cukru trzcinowego
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wrzątku

Przepis:
Budyń przygotowujemy w pierwszej kolejności - przygotowujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu tj. do gotującego się mleka dodajemy proszek budyniowy rozmieszany z 1/4 szklanki mleka. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia. 
Do osobnej miski dodajemy jajka i cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra i dół) przez ok. 60 minut do suchego patyczka.
Po przestygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem.


Smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. Właśnie takie ciasta uwielbiam. Są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Buuuuuudyń?! Nie musisz mnie przekonywać do tego ciasta, chcę! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto, z budyniem uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda! I jaka wielka blacha, może załapię się jeszcze na kawałek? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowite to ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jejciu, czy ja widzę białą szoooko?:D jadę :D!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciasto, ja się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapraszam na rozdanie.
    Nagrodą jest VOUCHER o wartości 50 zł :)
    http://inszaworld.blogspot.com/2015/07/parasailing-i-rozdanie.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto jak marzenie;) Uwielbiam tego typu domowe wypieki, a zwłaszcza z brzoskwinkami;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusisz na ciemną noc...pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajny placek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nazwałabym je ,,delikatność ''.

    OdpowiedzUsuń
  13. jaki wymiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuję. zamierzam zrobić tylko jutro bo znowu zapomniałam kupić maślanki:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*