piątek, 17 lipca 2015

Pieczone ziemniaczki Hasselback

Oto kolejna odsłona ciekawych dodatków do obiadu - tym razem smakowita wersja pieczonych ziemniaczków. Zapraszam!

Składniki na 2 porcje.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
Oliwa z oliwek
Suszony rozmaryn, czosnek granulowany, sól morska, świeżo mielony pieprz, inne ulubione przyprawy
Przepis:
Ziemniaczki myjemy bardzo dokładnie, w razie potrzeby lekko skrobiemy ich skórkę. Następnie nacinamy cienko ziemniaczki, uważając aby nie przeciąć ich na pół. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. W miseczce łączymy ulubione przyprawy, dodajemy oliwę z oliwek i nacieramy tym wszystkie ziemniaki, z każdej strony. Tak przygotowane ziemniaczki układamy w naczyniu, które przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez 15 minut.


12 komentarzy: