piątek, 24 lipca 2015

Chłodnik z botwniki

To mój pierwszy chłodnik - jego kolor jest hipnotyzujący a smak idealny na lato!
Składniki na 4 porcje.

Składniki:
1 pęczek botwinki
2 duże ogórki gruntowe
6 rzodkiewek
250 ml kefiru
400g jogurtu naturalnego gęstego
1 litr wody
Sól, pieprz, świeży koperek, ząbek czosnku, sok z cytryny
Dodatkowo:
Jajka ugotowane na twardo wg uznania (u mnie 1 jajko na 1 porcję chłodniku)

Przepis:
Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach, łodyżki i iście drobno kroimy. Do wody wrzucamy przekrojony ząbek czosnku, pokrojoną botwinkę i gotujemy do miękkości (10 minut), pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie odlewamy 3/4 wody i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (ok. 1 łyżka) i odstawiamy botwinkę do ostygnięcia. W tym czasie myjemy i obieramy ogórki, które ścieramy razem z rzodkiewkami na grubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy chłodnik z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo.




12 komentarzy:

  1. Świetny chłodnik na upały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm..pycha! uwielbiam takie chłodniki

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor! Bardzo chętnie spróbowałabym twojego chłodnika;)

    OdpowiedzUsuń
  4. w upały nie można przejść obok niego obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zachwyciło mnie to nieostre zdjecie. a potem odsłona . fantastyczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj bym zjadła sobie michę takiego cuda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam botwinkę, ale chłodniku jeszcze nigdy nie jadłam... Chyba muszę w końcu się zmobilizować i go "ugotować" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. no jest idealny, kolor fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń