poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Risotto z kurczakiem

Składniki na 3 porcje.


Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio)
1 kieliszek wina białego półsłodkiego
2 piersi kurczaka
1 papryka czerwona
½ szklanki mrożonego zielonego groszku
1 cebula
1 łyżka startego sera
2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki)
Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy)
Oliwa z oliwek do smażenia

Przepis:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu lekkiego zarumienienia. Następnie do cebuli dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W czasie gdy smażymy kurczaka, kroimy paprykę w kostkę. Gdy kurczak jest już usmażony dodajemy do niego ryż. Smażymy do momentu aż stanie się półprzeźroczysty (często mieszając). Następnie dodajemy paprykę i kieliszek białego wina. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, w którym wino się zredukuje. Po tym czasie dolewamy na patelnię 1 szklankę bulionu i dodajemy mrożony groszek. Całość ponownie mieszamy i pozostawiamy do momentu aż bulion zostanie wchłonięty. Po tym czasie dolewamy pozostałą część bulionu, ponownie mieszamy i ponownie czekamy aż bulion zostanie wchłonięty. Następnie do risotto dodajemy sera, szafran, mieszamy i chwilę trzymamy na średnim ogniu. Podajemy na ciepło. 


17 komentarzy:

  1. takie obiady to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to pysznie wygląda! Mam ogromną ochotę na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty :) Mam taką samą miseczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam, mniam ;) Wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię risotto, a twoje wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam risotto, takie z kurczakiem jest sycące i pyszne <3 szafran musi wspaniale podkręcać smak

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ma cudowną konsystencję!

    OdpowiedzUsuń
  8. great post :) have a nice day :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. często jadam, robię właśnie risotto....głównie jak nie wiem co, bo zawsze zdaje egzamin :D:D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń