czwartek, 2 października 2014

Łosoś pieczony

Składniki na dwie porcje.

Składniki:
600 g łososia ze skórą
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw)
Przepis:
Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami i nacieramy tym naszego łososia. Odstawiamy go na ok. 1 godzinę do lodówki. Łososia przybieramy pozpostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonynym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 25 minut.
Podajemy z lekką surówką i frytkami.






16 komentarzy:

  1. Łosoś pieczony to klasyka. Mogłabym jeść i jeść. Nigdy się nie nudzi. A z frytkami i surówką - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. w prostocie siła! apetyczny kawałek łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam łososia w absolutnie każdej postaci, pyszne danie, ja ostatnio piekłam pstrąga:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. najprościej, najlepiej...mąż widział zdjęcie i chce ten kONSek:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ulubiona rybka, pysznie ją podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam łososia :) a pieczony i z frytkami to dopiero pycha.....

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam łososia :) a pieczony i z frytkami to dopiero pycha :))
    Ps. coś mi nie dodało komentarza... więc mogą być dwa...

    OdpowiedzUsuń
  8. Znakomite danie! Podeślesz chociaż jedną porcję? :D

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym jutro na obiad, pyszności, rybka zawsze jest ok !

    OdpowiedzUsuń