wtorek, 30 września 2014

Placki z cukinii z kukurydzą

Nowa wersja placków z cukinii! Jeszcze lepsza od tej :)


Składniki na ok. 6 placuszków:
1 średniej wielkości cukinia
1/4 puszki kukurydzy
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Olej do smażenia
Przepis:
Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Następnie dodajemy kukurydzę, mąkę, jajko oraz przyprawy i dokładnie ze sobą wszystko mieszamy.
Przygotowaną masę na placuszki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony (nakładamy ok 2 łyżek masy na jednego placuszka). 
Placuszki idealnie smakują jako samodzielne danie, ale sprawdzają się również jako dodatek do mięs i sosów.



8 komentarzy:

  1. Dodatek kukurydzy brzmi ciekawie! Na pewno wypróbuję ten patent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszelkim placuszkom mówię tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! kocham takie pyszne placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka szkoda, że nie mam już cukinii, te placuszki są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja ciocia mi zdradziła na podobne przepis. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*