piątek, 24 października 2014

Mini pączki

 Składniki na ok. 30 sztuk.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżki rumu
250 g oleju kokosowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wrzątku
Przepis:
Zaczyn: drożdże należy utrzeć z jedną łyżką cukru i dodać do nich ciepłe mleko i 5 łyżek mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce, do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
W tym czasie do większej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy pozostały cukier, rum, żółtka i pozostałe ciepłe mleko. Do tak przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto będzie lepić się do dłoni. Po zagnieceniu ciasta dodajemy do niego roztopione i schłodzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce).
Po upływie ww. czasu i podwojenia przez ciasto objętości, przekładamy je na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą małego kieliszka pączusie aż do momentu skończenia się całego ciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie rozpuszczamy olej w niewielkim garnuszku i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy. 
Po usmażeniu i lekkim ostygnięciu pączków, cukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru.

*** ciasto na pączki można przygotować dzień wcześniej (po pierwszym wyrośnięciu i ukształtowaniu pączusiów wkładamy je do lodówki na blaszce owiniętej folią spożywczą). Na następny dzień przed smażeniem należy ocieplić pączusie.




20 komentarzy:

  1. jejku, uwielbiam te pączusie :D wyszły Ci rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jezusickuuuu <3
    fajnie Ci wyszły, ładne, okrągłe i lukier.........a żyć coraz większa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam domowe pączki, idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja pączków nie lubię ale moja siostra właśnie za te małe dałaby się pokroić :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie malusie! :) Takie na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają niczym jak z cukierni. Uwielbiam je :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja proszę więcej lukru! Pączki bez lukru to nie pączki :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ pyszności:) Wieki nie jadłam takich pączusiów.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj zjadłabym, robiłam ostatnio z serkiem waniliowym...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne maleństwa :) zjadłabym z chęcią....

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię takie mini pączusie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszły bardzo dobre.....u mnie 53 sztuki.....polecam.... :)

    OdpowiedzUsuń