wtorek, 14 października 2014

Masło orzechowe

Z przepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego.

Składniki:
200 g orzeszków ziemnych w łupinach
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
Przepis:
Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest zbyt gęste i zbite, należy dodać do niego oliwy z oliwek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodajemy do smaku miód oraz sól, ponownie miksujemy i gotowe. Masło możemy przechowywać w lodówce do jednego miesiąca.




18 komentarzy:

  1. o, super, że dodałaś przepis bo właśnie mam zamiar zabrać się za domowe masełko :) a czy można wiedzieć, ile soli dodałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodałam chyba 1/2 łyżeczki, ale to wszystko zależy od tego jak bardzo słone lubisz masło :) musisz dodawać soli i sprawdzać smak (ja tak robiłam)

      Usuń
    2. okej, dziękuję bardzo :)

      Usuń
  2. Zawsze mam masło orzechowe w szafce, niestety kupne. Chyba czas to zmienić..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria zmień koniecznie! nie ma różnicy w smaku, a domowe jest najlepsze :)

      Usuń
  3. Domowe najlepsze choć i kupnym nie pogardzę! Masło orzechowe u mnie w domu być musi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo, zrobię dla mojego meża...on je uwielbia:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, aż slinka cieknie, co za pyszności nam tu serwujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) najchętniej porywam ten słoiczek :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam :) Muszę się sama wreszcie zmobilizować i zrobić domowe masełko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To cudo można zrobić samemu? :D O jaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda obłędnie i na pewno smakuje o niebo lepiej niż kupione w sklepie:)przepis zachowuje na pewno wykorzystam:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń