wtorek, 5 sierpnia 2014

Placki z cukinii

Z przepisu wychodzi ok. 10 placuszków.

Składniki:
2 cukinie (ok. 400 g)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
2 łyżki siekanego koperku
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przepis:
Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po ok. 2 łyżki masy. Smażymy na złoto z każdej strony. 
Placki smakują wyśmienicie z dodatkiem jogurtu naturalnego.




17 komentarzy:

  1. o, właśnie takiego przepisu szukałam. placki będą na kolację (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszności. Wspaniale wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smacznie :)

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je! Smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię te placuszki :) podaję zawsze z sosem jogurtowym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj, uwielbiam, latem smakują najlepiej, prawda;) ?

    OdpowiedzUsuń
  7. w sezonie królują u nas na stole:) serwuję je dzieciom przynajmniej raz w tygodniu, bo tak je uwielbiają:)

    OdpowiedzUsuń
  8. łał! wyglądają pysznie.... mnniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne :) Próbowałam zrobić w zeszłym roku podobne, ale nie wyszły mi takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  11. O moje ulubione "placki ziemniaczane " ;] cudowne.

    OdpowiedzUsuń