piątek, 8 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Blacha o wymiarach 25 cm x 37 cm

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g śliwek
250 g masła
Składniki na kruszonkę:
150 g masła
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
Składniki na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki wrzątku
Przepis:
Masło roztapiamy w garnuszku i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół). 
W osobnym garnuszku roztapiamy masło na kruszonkę. Następnie dodajemy mąkę, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość mieszamy do momentu powstania grudek.
Na wierzch ciasta nakładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 C piekarniku przez 50 minut.Po upływie tego czasu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie rozpuszczamy cukier puder z wrzątkiem (intensywnie mieszając) i polewamy lukrem wierzch ciasta.


18 komentarzy:

  1. ciasto ze śliwkami to dla mnie nieodłączny element letniego popołudnia. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O czym bym tu nie czytała to wydaje się taaakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda ,że go nie widać ,no nic ,a nic ...ale lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) chętnie bym wyjadła tę kuszącą kruszonkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj. Jesteśmy agregatem blogów kulinarnych - dopiero początkujących, bo mającym w swoim gronie 99 blogów, ale za to szybko brnącym do przodu. W sumie z naszego Katalogu do tej pory blogi odwiedziło 283476 osób w niecałe 2 miesiące, co daje nam średnio na bloga 2863 wejść oraz 18 wejść na pojedynczy post. Jeśli chcesz dołączyć do naszego grona, to zapraszamy do rejestracji na: http://katalogsmakow.pl/jak-dodac-bloga.15955.html

    Póki co na stronie każdy użytkownik ma swój profil, funkcjonuje również TOP LISTA blogów. Już jutro zaś pojawią się nowe funkcje dla użytkowników, m.in. forum tematyczne oraz możliwość dodawania swoich ulubionych przepisów do zeszytu. Gorąco zachęcamy do dołączenia do naszego grona. Pozdrawiamy, www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze <3 Smak dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliwki, lukier, powiem tylko tyle - MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż mi ślinka leci! Śliwka to mój ulubiony owoc :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. śliwki i kruszonka <3 mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bosko wyrosło ci ciasto, tylko szklankę mleka jeszcze poproszę i jestem w niebie :)

    Pozdrowienia ciepłe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliwki i kruszonka... Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto pierwsza klasa :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*