piątek, 2 maja 2014

Miodowa pierś kurczaka

Porcja dla jednej osoby.



Składniki:
1 pierś kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego)
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
Olej do smażenia
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Czerwona słodka papryka
Gałka muszkatołowa
Przepis:
Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. 
Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym!
Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie :)




7 komentarzy:

  1. Ale to wszystko pięknie wygląda! Ile kolorów...wiosna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) na takie obiadki to ja się piszę :d

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszny obiad. Do tego piękne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne jedzenie! piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. taki obiad to poezja smaku. miodowy posmak kurczaka jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszamy do konkursu, w którym można powalczyć o ruch na blogu i zapas bakalii do najbliższych przepisów http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do mnie!

    Dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń