Składniki:
1 pierś kurczaka (pojedyncza)
1 łyżeczka miodu (ja użyłam lipowego)
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
Olej do smażenia
Przyprawy:
Sól
Pieprz
Czerwona słodka papryka
Gałka muszkatołowa
Przepis:
Pierś kroimy w paski o grubości ok. 1 - 1,5 cm. Układamy je na płasko i lekko rozbijamy tłuczkiem. Następnie nacieramy solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz gałką muszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu.
Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym!
Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie :)
Ale to wszystko pięknie wygląda! Ile kolorów...wiosna ;)
OdpowiedzUsuńmniam!:) na takie obiadki to ja się piszę :d
OdpowiedzUsuńAle pyszny obiad. Do tego piękne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńpyszne jedzenie! piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńtaki obiad to poezja smaku. miodowy posmak kurczaka jest super! :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do konkursu, w którym można powalczyć o ruch na blogu i zapas bakalii do najbliższych przepisów http://on.fb.me/1s9IoNf
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)