środa, 14 maja 2014

Chili con carne

Składniki na dwie porcje.
Chili con carne po mojemu :)


Składniki:
1 woreczek ryżu
200 g mięsa mielonego wołowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1/2 cebuli fioletowej
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koperku (opcjonalnie)
Szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki chili w proszku
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przepis:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso i smażymy ok. 10 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy kukurydzę oraz pomidory w puszce. Całość dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy koperku i przyprawiamy całość do smaku chili w proszku, solą i pieprzem. Po zdjęciu chili z ognia, dodajemy do niego ryż (wszystko razem mieszamy).




5 komentarzy:

  1. Takie rozgrzewające! O miam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie , świeżo aromatycznie wygląda Twoje danie mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda:) ja jednak bym dodała fasolkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz, że kiedyś zajadałam się tym non stop...teraz jakoś wyszło mi z głowy, a szkoda, mam mielone, trzeba wrócić do dania;)

    OdpowiedzUsuń