poniedziałek, 26 maja 2014

Arbuzowa granita

 


Składniki:
Miąższ z 1/4 średniego arbuza
2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
(można pominąć)
Przepis:
Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy arbuza do melaksera razem z cukrem i miksujemy przez ok. 1 minutę (możemy do tego użyć blendera ręcznego). Następnie powstały płyn arbuzowy przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy go do zamrażalki na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy łyżką granitę i ponownie umieszczamy ją do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie za pomocą widelca lub łyżki ponownie mieszamy granitę i podajemy ze słomką w upalne dni ;)


 
Ps. Po zmiksowaniu arbuza, możemy dodać alkohol (np. wódkę) ;)

12 komentarzy: