poniedziałek, 26 maja 2014

Arbuzowa granita

 


Składniki:
Miąższ z 1/4 średniego arbuza
2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty
(można pominąć)
Przepis:
Wydrążamy miąższ z arbuza i pozbawiamy go wszystkich pestek. Następnie umieszczamy arbuza do melaksera razem z cukrem i miksujemy przez ok. 1 minutę (możemy do tego użyć blendera ręcznego). Następnie powstały płyn arbuzowy przelewamy do plastikowego pojemniczka i wkładamy go do zamrażalki na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy łyżką granitę i ponownie umieszczamy ją do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie za pomocą widelca lub łyżki ponownie mieszamy granitę i podajemy ze słomką w upalne dni ;)


 
Ps. Po zmiksowaniu arbuza, możemy dodać alkohol (np. wódkę) ;)

13 komentarzy:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham arbuzy! To tak ślicznie wygląda, że aż ekran chce się zjeść :D !

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham arbuza, na pewno wykorzystam Twój pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.... tak nagle, zupełnie niespodziewanie zrobiłam się potwornie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne na lato! :)
    a jaki ładny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo popularna w Hiszpanii ,znam wersję kawową i cytrynową ,podoba mi się z arbuzem.

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczny pomysł! dekoracja - serduszko cudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! To serduszko - rewelacja wg mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że jesteś :*