5 średniej wielkości ziemniaków
1/4 cebuli białej
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Dodatkowo:
Śmietana 18%
Przepis:
Ziemniaki obieramy i następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Ćwiartkę cebuli również ścieramy na małych oczkach. Całość odsączamy z nagromadzonej wody. Następnie dodajemy mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie średnio gęsta, jednolita masa.
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i nakładamy po ok. 1 łyżce masy formując z nich placki. Smażymy na złoto z każdej strony. Po usmażeniu, placki odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło z dodatkiem np. śmietany.
Smacznego!
Smak dzieciństwa! Lecz u mnie z cukrem ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane!
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam, pycha:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! niedawno też robiłam mmm
OdpowiedzUsuńa mi narobiłaś smaka na placuszki MNIAM :D
OdpowiedzUsuńhehehheh, nie uwierzysz, otwieram bloga, i gadam do mojego, że mam smaka na placki ziemniaczane...a tu wchodzę do Ciebie i placki;D
OdpowiedzUsuńhehe telepatia normalnie ;D
UsuńSmażę przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo lubimy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja również smażę regularnie, bo u mnie w domu mam wielu amatorów na takie chrupiące placuszki:)
OdpowiedzUsuńLubimy lubimy, też robię z cebulką. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie placki ziemniaczane to mój smak dzieciństwa ;))
OdpowiedzUsuńlubię, ale ze względu na kalorie są u mnie bardzo rzadko.
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcamy do udziału w konkursie organizowanym na fanpage'u Bakalland. Do wygrania bakalie i zestawy akcesoriów kuchennych, a już niedługo naprawdę duże możliwości promocji dla blogów kulinarnych.
OdpowiedzUsuń