czwartek, 3 kwietnia 2014

Placki ziemniaczane

Składniki na ok. 6-7 placuszków:
5 średniej wielkości ziemniaków
1/4 cebuli białej
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Dodatkowo:
Śmietana 18%
Przepis:
Ziemniaki obieramy i następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Ćwiartkę cebuli również ścieramy na małych oczkach. Całość odsączamy z nagromadzonej wody. Następnie dodajemy mąkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie ze sobą mieszamy, aż powstanie średnio gęsta, jednolita masa. 
Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i nakładamy po ok. 1 łyżce masy formując z nich placki. Smażymy na złoto z każdej strony. Po usmażeniu, placki odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy na ciepło z dodatkiem np. śmietany. 
Smacznego!





Smaki dzieciństwa

13 komentarzy:

  1. Smak dzieciństwa! Lecz u mnie z cukrem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dawno nie jadłam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! niedawno też robiłam mmm

    OdpowiedzUsuń
  4. a mi narobiłaś smaka na placuszki MNIAM :D

    OdpowiedzUsuń
  5. hehehheh, nie uwierzysz, otwieram bloga, i gadam do mojego, że mam smaka na placki ziemniaczane...a tu wchodzę do Ciebie i placki;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Smażę przynajmniej raz w tygodniu. Bardzo lubimy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. ja również smażę regularnie, bo u mnie w domu mam wielu amatorów na takie chrupiące placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubimy lubimy, też robię z cebulką. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie placki ziemniaczane to mój smak dzieciństwa ;))

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię, ale ze względu na kalorie są u mnie bardzo rzadko.

    OdpowiedzUsuń
  11. Gorąco zachęcamy do udziału w konkursie organizowanym na fanpage'u Bakalland. Do wygrania bakalie i zestawy akcesoriów kuchennych, a już niedługo naprawdę duże możliwości promocji dla blogów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń