czwartek, 20 lutego 2014

Placuszki z jabłkiem

Lekkie placuszki z dodatkiem jabłka :) Przepis na ok. 6 sztuk.
Składniki:
1 małe jabłko
1 jajko
1 łyżka cukru
5 łyżek mąki
4 łyżki mleka
Olej do smażenia
Opcjonalnie: cukier puder do posypania
Przepis:
Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do miski przekładamy jabłko wraz z pozostałymi składnikami. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy na patelni wysmarowanej olejem, na złoto z każdej strony. Opcjonalnie wierzch placuszków możemy posypać cukrem pudrem.




Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%).
Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę). Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, układu nerwowego oraz reguluję proces metabolizmu energetycznego.
Popularność spożywania produktów, bogatych w błonnik wzięła się z jego właściwości. Błonnik oddziałując na układ trawienny, wchłania wodę z organizmu i przyspiesza proces usuwania resztek pokarmu. Dzięki temu pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Wartość odżywcza w 100g otrąb owsianych
Wartość energetyczna1584 kJ/ 376 kcal
Tłuszcz 7,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,3g
Węglowodany 55,7g
w tym cukry1,5g
Błonnik 10,5g
Białko17,3g
Sól0,008g
Witaminy:
Kwas Foliowy51µg (25,5%)*
Kwas pantotenowy1,4mg (23,3%)*
Składniki mineralne:
Potas565mg (28,3%)*
Fosfor733mg (104,7%)*
Żelazo5,4mg (38,6%)*
Magnez235mg (62,7%)*
Cynk3mg (30%)*
Mangan
0,5mg (25%)*
*% zalecanego dziennego spożycia

Śniadanie mistrzów

14 komentarzy: