wtorek, 18 lutego 2014

Placuszki bananowe

Składniki na ok. 5 małych placuszków.

Składniki:
1 banan
1 jajko
2 łyżeczki cukru
Olej do smażenia
Opcjonalnie: masa krówkowa do polania
Przepis:
Banana obieramy i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego jajko wraz z zarodkami i cukrem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Placuszki smażymy na patelni wysmarowanej olejem na złoto z każdej strony. Możemy je polać masą krówkową z puszki. 



Zarodki są najcenniejszą częścią ziarna, będąc źródłem substancji bioaktywnych. Zawarte w nich wartości odżywcze powodują, że stanowią one ważne uzupełnienie codziennej diety. Na uwagę zasługuje m.in. zawartość błonnika pokarmowego (14%).
Zarodki Pszenne są źródłem wysokiej jakości białka roślinnego. Wśród witamin, które znajdują się w Zarodkach Pszennych należy wymienić: witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę PP czy kwas foliowy. Oprócz witamin są one również źródłem składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
Zarodek, to część ziarna, z której wyrasta roślina. Mimo niewielkich rozmiarów, skondensowane są w nim wszystkie wartości odżywcze, których potrzebuje roślina by prawidłowo się rozwijać. Z tego względu można je określić mianem naturalnego koncentratu, pełnego witamin i składników odżywczych.

Wartość odżywcza w 100g zarodków pszennych
Wartość energetyczna1463 kJ / 351 kcal
Białko27,5g
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
9,4g
1,6g
Węglowodany
w tym cukry
31,5g
15,2g
Błonnik pokarmowy14g
Sód0,003g
Witamina E15,1mg (151%)*
Tiamina (wit. B1)2,1mg (29%)*
Ryboflawina (wit. B2)0,53mg (33%)*
Niacyna (Wit. PP)6,3mg (35%)*
Witamina B62,5mg (125%)*
Kwas foliowy330μg (165%)*
Potas1024mg (51%)*
Fosfor1070mg (153%)*
Żelazo9mg (64%)*
Magnez314mg (84%)*
Cynk15mg (150%)*
Miedź0,91mg (91%)*
  *% zalecanego dziennego spożycia

Śniadanie mistrzów

7 komentarzy:

  1. ale fantastyczne! wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to wygląda wspaniale *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. placuszki placuszkami, ale że tak jeszcze oblane słodką krówką! pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, ale dla moich głodomorów muszę zrobić potrójne porcje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bananowe rządzą! Banany są strasznie wdzięczne do takich potraw :)

    OdpowiedzUsuń